Uitnodigingen - BOV

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Uitnodigingen

 

JWP Montagetechnieken, het bedrijf van Jan Willem en Trijnie Prins, bestaat dit jaar 25 jaar.

Samen met de medewerkers nodigt JWP ons allen uit om het bedrijf te bezoeken tijdens het open huis op zaterdag 28 oktober.Doe mee met de Nacht van de Nacht


Geachte directie,

Op 28 oktober 2017 organiseren wij voor de 13e keer de landelijke Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht gaat over de schoonheid van de nachtelijke sterrenhemel en het besparen van energie. Het is elk jaar opnieuw een geweldige publiekstrekker die 45-duizend mensen op de been brengt en waaraan bijna 200 gemeenten en bedrijven hun medewerking verlenen.

Meld je bedrijf of organisatie nu aan
Bedrijven kunnen tijdens de Nacht van de Nacht hun reclameverlichting en aanlichting van hun gebouw doven en de Nacht van de Nacht gebruiken als stap naar duurzamer verlichten. Daarvoor hebben we voor bedrijven Aanbevelingen voor duurzaam verlichten gepubliceerd www.nachtvandenacht.nl/bedrijven/  Neem die aanbevelingen eens door en kijk hoe uw bedrijf daarmee de CO2 uitstoot kan verminderen. Ook kleine bedrijven kunnen verlichting doven van bijvoorbeeld hun etalages.

Doet u mee aan de Nacht van de Nacht? Aanmelden kan heel eenvoudig via de website www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij/    
In oktober organiseren we verschillende persmomenten om het belang van duurzaam verlichten door bedrijven voor het voetlicht te brengen. Ambassadeurs van de Nacht van de Nacht, waaronder Andre Kuipers en Anita Witzier, roepen bedrijven in radio- en tv spots en via social media op om mee te doen.

Meer informatie?
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Loet van der Heijden, heijden@natuurenmilieuoverijssel.nl (038) 425 09 78. Op www.nachtvandenacht.nl vindt u meer achtergrondinformatie.

Met vriendelijke groeten,
Matthijs Nijboer
Directeur Natuur en Milieu Overijssel.


2018 wordt een bijzonder jaar. Help jij mee?

Het burgerinitiatief ‘Jaar van de Ommerschans’ en Vereniging de Ommerschans nodigen je uit!

In 2018 is het 200 jaar geleden dat de Maatschappij van Weldadigheid opgericht is ter bestrijding van armoede en ter opvoeding van ‘luilevenden’. Bedelaars, paupers en wezen uit de Nederlanden werden naar Ommerschans gestuurd. Daar werd beoordeeld of zij in een vrije kolonie als Veenhuizen mochten leven of dat zij ‘meer toezicht’ nodig hadden in de onvrije kolonie de Ommerschans.  
200 jaar geleden woonden tot wel 1500 mensen tegelijkertijd in het grote hoofdgebouw. Destijds was dit zelfs het grootste gebouw van Nederland. Er werd gewerkt, gewoond, gebeden en geleden. In het hospitaal zijn baby’s geboren, zieken verpleegd met de beste medicinale kruiden die groeiden in de kruidentuin. Ruim 5400 bewoners hebben de kolonie echter nooit meer verlaten, zij liggen op de kleine begraafplaats.  

In ruil voor werk kregen de bewoners een slaapplaats, kleding en een maaltijd. De regels waren duidelijk en het toezicht en de controle streng. Sommigen deserteerden, soms zelfs meerdere keren. Het leven buiten de kolonie leek beter, maar zonder geld en herkenbaar als pauper was het vinden van werk moeilijk en het kopen van eten onmogelijk. Velen keerden dan ook met hangende pootjes terug naar de kolonie. Daar was in ieder geval de zekerheid van de basisbehoeften: bed, brood en werk.  Tot zover de historie. Nu de toekomst
Samen met de andere koloniën van Weldadigheid Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen, Wortel (B) en Merksplas (B) hoopt Ommerschans in 2018 benoemd te worden tot UNESCO Werelderfgoed. Een spannend en veeleisend traject waarin alle betrokken partijen veel vertrouwen hebben.  

Wie recent wel eens in Veenhuizen is geweest heeft gezien dat het dorp in het teken staat van de kolonietijd. De restaurants serveren Koloniemenu’s, overnachtingen worden aangeboden als Pauper B&B, etc.
Om meer bekendheid te geven aan het 200 jarig bestaan van de Koloniën van Weldadigheid, de voorloper van ons huidige sociale stelsel, willen we jullie vragen mee te denken en te doen in het thema Koloniën van Weldadigheid. Ieder kan dit op zijn of haar eigen wijze invullen. Het kan een item worden wat men eet of meeneemt als souvenir, een evenement, een muziekstuk, theater, kunstwerken, een sporttoernooi, etc.

Graag nodigen we je uit om mee te denken wat jij kunt doen, zelfstandig of met jouw organisatie, bedrijf, sportclub, vereniging, clubje in het teken van dit bijzondere jaar. Je kunt denken aan de Ommerschans als kolonie in de gemeenten Hardenberg en Ommen, of juist aan het totaal van de zeven koloniën.  

2018 wordt in Ommen en Hardenberg het Jaar van de Ommerschans. Het gaat dus niet om 1 dag, maar om een seizoen (april t/m oktober) vol evenementen! Hiervoor wordt een evenementenkalender gemaakt zodat de verschillende evenementen elkaar versterken.  
Wil je alvast kennismaken met het verhaal van de Ommerschans?  Loop dan mee met een van de wandelingen onder begeleiding van een gids. Hij/zij laat de geschiedenis tot leven komen door de bijzondere verhalen. Geniet van de historie in het mystieke bos en ontdek hoe bijzonder de Ommerschans is en laat je inspireren. Wanneer de rondleidingen gegeven worden kun je vinden op www.ommerschans.nl. Kijk ook eens op de gezamenlijke website van de 7 Koloniën van Weldadigheid.

Doe je mee?  Breng jouw idee onder de aandacht. Het maakt niet uit of het een gebaar is, een commercieel idee, een evenement of een beleving. Als het maar in het teken van de Maatschappij van Weldadigheid of kolonie de Ommerschans staat. We horen graag je ideeën, plannen of suggesties om van 2018 een bijzonder jaar te maken!

Wil je eens brainstormen of sparren over je ideeën? Dat kan, graag zelfs! Frits Welink staat voor je klaar om samen je plannen eens door te nemen. Hij is contactpersoon voor het Jaar van de Ommerschans en werkt nauw samen met de Vereniging de Ommerschans en de gemeenten Hardenberg en Ommen. Hij is te bereiken op telefoonnummer  06 - 21847917 of via email info@fritswelink.nl
Meer informatie? Kom naar de informatieavond op:  Dinsdagavond 3 oktober a.s. om 19.30 uur in het gemeentehuis van Hardenberg;  Donderdagavond 5 oktober a.s.om 19.30 uur in het gemeentehuis van Ommen.  Wij geven dan een nadere toelichting op wat de bedoeling is en mocht u ideeën of plannen hebben, kom er mee!  

We hopen dat deze avond inspireert en bruist zodat we samen een feestelijk Jaar van de Ommerschans kunnen beleven.  

Met vriendelijke groet,  

Jaar van de Ommerschans,  Thea Dijkema Frits Welink Ingrid van der Velde Ans Esselink William Jansen

#kolonienvanweldadigheid    #opwegnaarwerelderfgoed Vereniging de Ommerschans  

www.ommerschans.nl Facebook: Vereniging de Ommerschans @DeOmmerschans Twitter: De Ommerschans @DeOmmerschans Koloniën van Weldadigheid  
www.kolonienvanweldadigheid.eu Facebook: Koloniën van Weldadigheid @KolonienvanWeldadigheid Twitter: KolonienWeldadigheid @Kolonienvw

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu