Archief - BOV

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Archief


2018 wordt een bijzonder jaar. Help jij mee?

Het burgerinitiatief ‘Jaar van de Ommerschans’ en Vereniging de Ommerschans nodigen je uit!

In 2018 is het 200 jaar geleden dat de Maatschappij van Weldadigheid opgericht is ter bestrijding van armoede en ter opvoeding van ‘luilevenden’. Bedelaars, paupers en wezen uit de Nederlanden werden naar Ommerschans gestuurd. Daar werd beoordeeld of zij in een vrije kolonie als Veenhuizen mochten leven of dat zij ‘meer toezicht’ nodig hadden in de onvrije kolonie de Ommerschans.  
200 jaar geleden woonden tot wel 1500 mensen tegelijkertijd in het grote hoofdgebouw. Destijds was dit zelfs het grootste gebouw van Nederland. Er werd gewerkt, gewoond, gebeden en geleden. In het hospitaal zijn baby’s geboren, zieken verpleegd met de beste medicinale kruiden die groeiden in de kruidentuin. Ruim 5400 bewoners hebben de kolonie echter nooit meer verlaten, zij liggen op de kleine begraafplaats.  

In ruil voor werk kregen de bewoners een slaapplaats, kleding en een maaltijd. De regels waren duidelijk en het toezicht en de controle streng. Sommigen deserteerden, soms zelfs meerdere keren. Het leven buiten de kolonie leek beter, maar zonder geld en herkenbaar als pauper was het vinden van werk moeilijk en het kopen van eten onmogelijk. Velen keerden dan ook met hangende pootjes terug naar de kolonie. Daar was in ieder geval de zekerheid van de basisbehoeften: bed, brood en werk.  Tot zover de historie. Nu de toekomst
Samen met de andere koloniën van Weldadigheid Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen, Wortel (B) en Merksplas (B) hoopt Ommerschans in 2018 benoemd te worden tot UNESCO Werelderfgoed. Een spannend en veeleisend traject waarin alle betrokken partijen veel vertrouwen hebben.  

Wie recent wel eens in Veenhuizen is geweest heeft gezien dat het dorp in het teken staat van de kolonietijd. De restaurants serveren Koloniemenu’s, overnachtingen worden aangeboden als Pauper B&B, etc.
Om meer bekendheid te geven aan het 200 jarig bestaan van de Koloniën van Weldadigheid, de voorloper van ons huidige sociale stelsel, willen we jullie vragen mee te denken en te doen in het thema Koloniën van Weldadigheid. Ieder kan dit op zijn of haar eigen wijze invullen. Het kan een item worden wat men eet of meeneemt als souvenir, een evenement, een muziekstuk, theater, kunstwerken, een sporttoernooi, etc.

Graag nodigen we je uit om mee te denken wat jij kunt doen, zelfstandig of met jouw organisatie, bedrijf, sportclub, vereniging, clubje in het teken van dit bijzondere jaar. Je kunt denken aan de Ommerschans als kolonie in de gemeenten Hardenberg en Ommen, of juist aan het totaal van de zeven koloniën.  

2018 wordt in Ommen en Hardenberg het Jaar van de Ommerschans. Het gaat dus niet om 1 dag, maar om een seizoen (april t/m oktober) vol evenementen! Hiervoor wordt een evenementenkalender gemaakt zodat de verschillende evenementen elkaar versterken.  
Wil je alvast kennismaken met het verhaal van de Ommerschans?  Loop dan mee met een van de wandelingen onder begeleiding van een gids. Hij/zij laat de geschiedenis tot leven komen door de bijzondere verhalen. Geniet van de historie in het mystieke bos en ontdek hoe bijzonder de Ommerschans is en laat je inspireren. Wanneer de rondleidingen gegeven worden kun je vinden op www.ommerschans.nl. Kijk ook eens op de gezamenlijke website van de 7 Koloniën van Weldadigheid.

Doe je mee?  Breng jouw idee onder de aandacht. Het maakt niet uit of het een gebaar is, een commercieel idee, een evenement of een beleving. Als het maar in het teken van de Maatschappij van Weldadigheid of kolonie de Ommerschans staat. We horen graag je ideeën, plannen of suggesties om van 2018 een bijzonder jaar te maken!

Wil je eens brainstormen of sparren over je ideeën? Dat kan, graag zelfs! Frits Welink staat voor je klaar om samen je plannen eens door te nemen. Hij is contactpersoon voor het Jaar van de Ommerschans en werkt nauw samen met de Vereniging de Ommerschans en de gemeenten Hardenberg en Ommen. Hij is te bereiken op telefoonnummer  06 - 21847917 of via email info@fritswelink.nl
Meer informatie? Kom naar de informatieavond op:  Dinsdagavond 3 oktober a.s. om 19.30 uur in het gemeentehuis van Hardenberg;  Donderdagavond 5 oktober a.s.om 19.30 uur in het gemeentehuis van Ommen.  Wij geven dan een nadere toelichting op wat de bedoeling is en mocht u ideeën of plannen hebben, kom er mee!  

We hopen dat deze avond inspireert en bruist zodat we samen een feestelijk Jaar van de Ommerschans kunnen beleven.  

Met vriendelijke groet,  

Jaar van de Ommerschans,  Thea Dijkema Frits Welink Ingrid van der Velde Ans Esselink William Jansen

#kolonienvanweldadigheid    #opwegnaarwerelderfgoed Vereniging de Ommerschans  

www.ommerschans.nl Facebook: Vereniging de Ommerschans @DeOmmerschans Twitter: De Ommerschans @DeOmmerschans Koloniën van Weldadigheid  
www.kolonienvanweldadigheid.eu Facebook: Koloniën van Weldadigheid @KolonienvanWeldadigheid Twitter: KolonienWeldadigheid @Kolonienvw


Koop lokaal

Tijdens de gesprekken over de Dorpsvisie Balkbrug 2025 is gebleken dat veel inwoners de huidige leegstand van winkels erg jammer vinden. 'Kan hier niet wat aan gedaan worden', is een vraag die veel gesteld wordt.

Ja, dat kan! Misschien niet direct om die leegstand aan te pakken, maar wel om te voorkomen dat meer middenstanders uit het dorp verdwijnen.

Koop lokaal. Een toenemende consumptie in het eigen dorp maakt Balkbrug ook aantrekkelijk voor andere middenstanders om zich hier te vestigen. Daarom nogmaals: wees loyaal, koop lokaal.


Plannen Molenweg

Geachte ondernemer,

Zoals u wellicht heeft vernomen wordt door Veldstede Vastgoedprojecten BV woon- en bedrijfsruimte ontwikkeld aan de Molenweg te Balkbrug, gelegen tussen Plus Nanning en Welkoop.

Op de website vindt u een impressie van het ontwerp. Volgens
planning zal de oplevering na de zomer van 2018 plaats gaan vinden.

In goed overleg met de BOV, de gemeente Hardenberg en Plaatselijk Belang wordt op dinsdagavond 6 juni 2017 van 19.00 uur tot 21.00 uur een informatieavond georganiseerd in MFC Het Trefpunt, Meppelerweg 34, 7707 CN Balkbrug.  

Specifiek voor ondernemers die belangstelling hebben om zich met hun onderneming te vestigen in het nieuwe gebouw. In totaal is er ruim 1250 m2 BVO beschikbaar voor 1 of meerdere bedrijven. In de eerste plaats wordt daarbij gedacht aan retail, maar in overleg kan vestiging van andere branches ook worden overwogen.

Mocht u belangstelling hebben om zich op deze zeer centrale en prominente plek in Balkbrug te vestigen in toekomstbestendige nieuwbouw, dan nodigen wij u hierbij graag uit om de informatieavond te bezoeken.

Onder het genot van een kopje koffie kunt u de tekeningen bekijken en zich voor laten lichten over de mogelijkheden. Mocht u specifieke wensen en ideeën hebben, dan denken wij graag met u mee over de realisatiemogelijkheden daarvan.
Wij zien uw komst met belangstelling tegemoet!

ir. G. Achterveld, directeur

Een jaar na het Dorpsgesprek

Graag nodigen we u uit voor een vervolgbijeenkomst onder de noemer ‘Balkbrug 2025 | Bruggenbouwen voor een gezonde toekomst’ op donderdagavond 23 juni vanaf 19.30 uur in het Openluchttheater te Balkbrug. Als het goed gaat met het dorp, is dat ook positief voor uw bedrijf. Kom deze avond luisteren en meepraten over de projecten en plannen voor komend jaar. #samenstaanwesterk     

Tijd om de krachten te bundelen! Vorig jaar rond deze tijd vond in Balkbrug een Dorpsgesprek plaats. De uitkomst was duidelijk: Balkbrug kent grote uitdagingen maar nog grotere kansen. Door dit jaar nog de handen ineen te slaan, bouwen we samen aan een gezonde toekomst van dit dorp. Als we met elkaar hetzelfde doel nastreven (dorpsvisie) en op de hoogte zijn wat er speelt (infobrug), hebben we alles in huis om met elkaar te kunnen samenwerken aan een mooie toekomst hier!  

Goed nieuws Inmiddels is de beloofde Dorpsvisie in de maak en wordt Infobrug vernieuwd! Infobrug wordt een compleet informatieplatform, waar alle informatie over het dorp op samenkomt en waarmee we iedereen bereiken. Een prachtig resultaat dat is neergezet in samenwerking met Windesheim, Deltion en de VechtdalAcademie. Dit en andere belangrijke thema's zoals 'glasvezel' en de centrumontwikkelingen staan op de agenda. We delen met u op deze avond de stand van zaken.   

Hoe ziet de avond er uit? Om half 8 's avonds staat de koffie klaar en  ontmoeten we elkaar in het Openluchttheater en kunnen we bijpraten. Om 8 uur start een kort maar krachtig programma i.s.m. toneelvereniging DITO waarin we informatie delen. We sluiten af met een borrel en gezelligheid. We delen deze avond niet alleen informatie en ideeën, maar ook de kosten met elkaar, daarom zijn consumpties voor eigen rekening. Bent u er (weer) bij?  

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu